Miten sukat vaikuttavat jalkaterveyteen?


by Katja M., 29.6.2023
Nimestään huolimatta paljasjalkakengissä (sandaaleja lukuunottamatta) käytetään hygienia- ja mukavuussyistä useimmiten sukkia, ihan kuten tavallisissakin kengissä. Jalkineiden lisäksi myös sukat vaikuttavat jalkojen terveyteen ja hyvinvointiin, joten niiden valintaan kannattaa kiinnittää huomiota.

Paljasjalkakenkien on tarkoitus jäljitellä paljain jaloin kävelyä ja mahdollistaa jalkaterien ja varpaiden luonnollinen liike ja levittäytyminen kävellessä, eikä niiden tilavasta, jalanmuotoisesta lestistä saa täyttä hyötyä irti, jos kengissä käytetään kireitä, varpaita yhteen puristavia sukkia. Tavalliset sukat ovat usein tiukat ja kärjestä kapenevat, jolloin varpaat puristuvat yhteen, hankautuvat ja taistelevat tilasta sukassa. Liian pienet ja kireät sukat voivat aiheuttaa kynsivaivoja, varpaiden asentopoikkeamia ja infektioita. Myös liian isot ja huonosti istuvat sukat voivat aiheuttaa hankaumia.

Erityisesti kesähelteillä ja liikkuessa, kun jalat hikoilevat, on syytä kiinnittää huomiota sukkien sopivaan kokoon, istuvuuteen ja materiaaliin. Jos materiaali ei ole hengittävä eikä se siirrä kosteutta pois, jalat hikoilevat, sukka imee hikeä, iho kostuu, ja rakkojen sekä varvasvälihautumien riski kasvaa. Ahtaus ja ylimääräinen kosteus aiheuttavat varpaiden välillä iho-iho-kitkaa, joka voi johtaa rakkojen syntymiseen. Lisäksi sukan kireät resorit voivat aiheuttaa verenkierron heikkenemistä jaloissa ja turvotuksen lisääntymistä. (Terveyskirjasto: Sukkien jalkaterveyttä heikentävät ja edistävät ominaisuudet)

Jalkaterveyttä edistävissä sukissa on tarpeeksi tilaa varpaille ja ne ovat joustavat, jalkaan hyvin istuvat ja kosteutta siirtävät. Erityisesti varvassukat ovat erinomainen vaihtoehto perinteisille sukille, sillä ne antavat varpaiden levittyä vapaasti ja samalla suojaavat varpaita.

Varvassukkien hyödyt

  • Varvassukat ehkäisevät rakkojen syntymistä. Varvassukissa on erilliset osiot jokaiselle varpaalle, joten ne auttavat pitämään varpaat erillään toisistaan ja tarjoavat varpaille enemmän suojaa. Anatomisen muotoilun ansiosta sukat istuvat hyvin. Tämä auttaa vähentämään kitkaa, hankausta ja hiertymiä varpaiden välillä erityisesti pitkään jatkuvissa fyysisissä aktiviteeteissa kuten juoksulenkeillä tai vaelluksilla.

  • Varvassukat auttavat pitämään varpaat kuivina ja raikkaina. Ne imevät kosteutta varpaiden välistä ja estävät näin varpaiden hankautumista, rakkojen ja hiertymien syntymistä sekä epämiellyttävien hajujen muodostumista. Erityisesti urheillessa tai pitkän päivän aikana tämä auttaa pitämään jalat miellyttävän tuntuisina. Viileämmillä ilmoilla varvassukat voivat auttaa pitämään jalat lämpiminä.

  • Varvassukat mahdollistavat varpaiden luonnolliset linjaukset ja leviämisen, ja jalkasi pääsevät toimimaan kuten niiden on tarkoitus. Tämä voi auttaa ehkäisemään varpaiden asentopoikkeamia, vaivaisenluuta tai vasaravarpaiden syntymistä. 
Ensimmäisillä käyttökerroilla varvassukat saattavat tuntua oudolta, jos et ole tottunut siihen, että varpaiden välissä on jotain, mutta liikkuessa ja varvassukkien käyttöön tottuessa epämukava tunne yleensä unohtuu ja alat nauttia varvassukkien tuomista hyödyistä ja mukavuudesta. Varvassukkien pukeminen saattaa alkuun vaikuttaa hankalalta ja se voi viedä aluksi muutaman ylimääräisen sekunnin, mutta pian joustavien varvassukkien pukeminen alkaa sujua yhtä nopeasti kuin tavallisten sukkien.

Meidän valikoimasta löydät laadukkaat Injinji-varvassukat, jotka on valmistettu hengittävistä, kestävistä, joustavista ja erityisen hyvin kosteutta siirtävistä materiaaleista. 100 % kierrätetyistä materiaaleista valmistettu Coolmax® EcoMade on paranneltu polyesterikuitu, jolla on erinomaiset kosteudensiirto-ominaisuudet. Coolmax®-materiaali siirtää hien pois iholta kankaan pinnalle, josta se haihtuu nopeasti pitäen jalkasi viileinä ja kuivina helteisinä päivinä ja myös pitkäkestoisten liikuntasuoritusten aikana.

Myymme Injinji-varvassukkia kuluttaja-asiakkaiden lisäksi myös muille jälleenmyyjille Suomessa. Jos haluat ryhtyä Injinji-sukkien jälleenmyyjäksi, voit rekisteröityä täällä.

Varvassukat
Tuotteet‪»
Varvassukat
Varpaiden vapauden täydentäviä sukkia