Millaiset ovat suositusten mukaiset kengät lapselle?


by Creaction Finland Oy, 7.7.2021

Oikea koko

Tutkimusten mukaan jopa 70 % lapsista käyttää liian pieniä kenkiä. Väärän kokoiset kengät ovat suurin riski pienten jalkojen terveelle kehitykselle. Lapsen jalkaterät ovat lähes kokonaan pehmeää rustoa, joten ne mukautuvat helposti vääränmalliseen ja -kokoiseen kenkään ja ovat alttiita virheasennoille. Liian pienet kengät muuttavat varpaiden luonnollista asentoa ja vaikuttavat nivelten asentoon, jalkojen lihaksiin ja verenkiertoon. Varpaiden ja jalkaterän asento taas vaikuttaa koko kehoon, tasapainoon ja liikkumiseen.

Lapsen jalan hermosto on vasta kehittymässä (ja kehitys jatkuu lähes täysi-ikäiseksi saakka), joten lapsi ei osaa itse luotettavasti kertoa, onko kenkä sopivan kokoinen. Kengässä tulee olla aina 1,2 cm käyntivaraa ja uusissa kengissä sen lisäksi vähintään 0,5 cm kasvunvaraa eli yhteensä vähintään 1,7 cm. Talvikengissä vara voi olla vielä suurempi,

Plus12-mitalla sekä lapsen jalkaterän että kengän sisäpituuden mittaaminen käy helposti.

Hyvän kengän ominaisuudetLuonnollinen muoto

Sopivan koon lisäksi yksi kengän tärkeimmistä ominaisuuksista on kärjen muoto. Kengän tulee olla jalkaterän muotoinen, ei symmetrisen pyöreä, jollon varpailla on tarpeeksi tilaa ja ne mahtuvat olemaan luonnollisessa asennossa ja leviämään liikkuessa. Pyöreä ja liian ahdas kengän kärki painaa varpaita suppuun ja isovarvasta sisäänpäin, mikä haittaa jalan luonnollista ja tervetttä toimintaa ja kehitystä.

Hyvän kengän ominaisuudet
 
 

Ohut, tasainen, joustava pohja

Hyvä kengänpohja on ohut (vain muutamia millejä paksu) ja joustava. Tällöin pohja ei estä alustasta saatavia tuntoaistimuksia eikä varpaiden ja jalkaterän lunnollista liikettä.

Hyvässä kengässä ei ole jalan luonnollista asentoa muuttavaa kantakorkoa eikä kärkinousua (eli kengän kärki ei taivu viistosti ylöspäin). Jos kengän pohja on kovin jäykkä ja paksu, kenkään on pakko lisätä kantakorkoa ja kärkinousua, jotta sillä ylipäätään pystyy kävelemään.

Myöskään kengän sisäkaaressa ei saa olla korotusta eikä päkiän alueella kohoumia.

Lestin tulee olla suora, koska suoralestinen kenkä tukee askellusta suoraan eteenpäin.
 
Hyvän kengän ominaisuudetKeveys ja istuvuus

Kevyillä kengillä kävely on helppoa ja sujuvaa, eivätkä kengät ohjaa alaraajoja ja jalkateriä poikkeaviin asentoihin.

Kengässä tulee olla säätömahdollisuus nauhoilla tai tarroilla, jotta kengän istuvuutta saa säädettyä niin, ettei jalkaterä liiku kengässä.

Hyvän kengän ominaisuudetKenkien vaikutukset

Suositusten mukaiset kengät antavat lapsen jalkaterän ja varpaiden kehittyä luonnollisesti. Hyvät kengät eivät muuta lapsen luonnollista liikkumisen mallia, eivät estä alustasta saatavia tuntoaistimuksia tai muovaa jalan kehittyviä luisia rakenteita. Huonot kengät voivat hidastaa tai heikentää jalkaterän rakenteiden kehitystä ja heikentää tasapainoa sekä vaikeuttaa lapsen kävelyä (lue lisää: https://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=tju00332).