Mitä hyötyä paljasjalkakengistä on?
by Creaction Finland Oy, 7.7.2021
Tiesitkö, että 96 % ihmisistä syntyy tervejalkaisina, mutta aikuisista enää vain noin 60 %:lla on terveet jalat? Suurin osa jalkaongelmista (esimerkiksi kivut, iho- ja kynsimuutokset sekä jalkaterien ja varpaiden asentomuutokset) johtuvat epäsopivien sukkien ja kenkien käyttämisestä. Lasten kehittyvät jalakaterät koostuvat lähes kokonaan pehmeästä rustosta, ja niinpä ne ovatkin erityisen alttiita huonojen kenkien aiheuttamille asentomuutoksille.
Tavallisissa kengissä on usein paksu ja joustamaton pohja, kapeneva/pyöreä kärki sekä kantakorkoa ja kärkinousua, jotka pakottavat jalan epäluonnolliseen asentoon eivätkä jalkaterän lihakset pääse toimimaan ja kehittymään optimaalisella tavalla.
Paljasjalkakengissä toteutuvat käytännössä kaikki suositusten mukaisten kenkien ominaisuudet:
- keveys
- ohut ja joustava pohja
- ei kantakorkoa (edes piilokorkoa) tai vaimennusta pohjassa
- ei kärkinousua
- jalan luonnollista muotoa mukaileva, tarpeeksi leveä kärkiosa, joka ei pyöristy eikä purista varpaita suppuun vaan varpaille on tarpeeksi tilaa levitä
Ihmisen jalkaterä on pitkän evoluutiokehityksen tulos: jalkaterässä on 31 lihasta, 26 luuta, 55 niveltä ja 107 nivelsidettä. Terveet, kehittyvät pikkujalat eivät tarvitse tukea, vaan kengän ainoa tehtävä on suojata jalkoja. Paljasjalkakengät eivät rajoita jalkojen luonnollista liikettä.
Ohuen ja joustavan pohjan ansiosta lapsi saa liikkuessaan alustasta aistiärsykkeitä, jalkojen pienet lihakset pääsevät kehittymään ja kaikenlainen liikkuminen (juokseminen, kiipeileminen jne.) on helpompaa ja tasapaino kehittyy. Jalkaterien asento ja alaraajojen liike vaikuttavat koko niiden yläpuolella olevaan tuki- ja liikuntaelimistöön. Sama pätee toki myös aikuisiin. Tutkimusten mukaan paljain jaloin liikkumien (jota paljasjalkakenkien käyttö simuloi) vaikuttaa suotuisasti jopa aivojen kehitykseen.