Voiko paljasjalkakenkiä käyttää talvella?
by
Katja M., 14.12.2022
Moni paljasjalkakenkiin siirtymistä miettivä tai niitä menestyksekkäästi kesän ja syksyn ajan käyttänyt miettii, onko olemassa paljasjalkakenkiä, joilla tarkenee talven pakkasilla, jotka kestävät kosteutta loskakeleillä ja joilla pysyy pystyssä myös liukkailla keleillä? Kesän paljasjalkailun jälkeen ei kuitenkaan tekisi mieli vetää jalkaan paksupohjaisia, jäykkiä ja kapeakärkisiä kenkiä...
Äkkiseltään paljasjalkakenkä ja Suomen talvi ei kuulosta yhdistelmänä järin houkuttelevalta. Paljasjalkakengän oleellisimpiin ominaisuuksiin kuuluu
ohut, joustava ja koroton pohja, joka ei eristä jalkaa kovinkaan tehokkaasti kylmästä maasta. Toisaalta tämä sama ominaisuus saa liikkuessa jalkaterän pienet lihakset ja verenkierron aktivoitumaan, mikä edistää lämpimänä pysymistä jopa tehokkaammin kuin tavallinen, jäykkä jalkine. Lisäksi paljasjalkakengissä on
jalanmuotoinen lesti, jossa on tarpeeksi tilaa varpaille, mikä sekin parantaa varpaiden lämpimänä pysymistä, kun kenkä ei purista varpaita yhteen.
Talvikäyttöön suunniteltu paljasjalkakenkä on yleensä jonkinlainen kompromissi jalkojen vapauden ja toisaalta jalkineen lämpimyyden ja säänkestävyyden välillä. Paksupohjaisemmalla ja järeämmällä jalkineella tarkenee paremmin ja ne kestävät paremmin myös kosteita sääolosuhteita, mutta paljasjalkafiilis ei ehkä ole aivan samanlainen kuin kesäkäyttöön suunnitelluissa kevytjalkineissa. Kuitenkin paljasjalkakengän tärkeimmät ominaisuudet eli jalanmuotoinen lesti ja hyvä varvastila sekä tasainen ja koroton pohja ilman ylimääräisiä tukia toteutuvat myös talvimalleissa.
Kysynnän kasvaessa paljasjalkakenkien valikoimiin on tullut runsaasti valinnanvaraa myös talvikäyttöön sopivista malleista sekä
aikuisille että
lapsille. Talvikengissä on yleensä kesämalleja paksumpi päällismateriaali, lämmin vuori, usein vettähylkivä kalvo sekä hieman paksumpi ja kuvioidumpi pohja. Talvikengissä on yleensä myös korkeampi varsi, jotta nilkka pysyy lämpimänä eikä lumi pääse kenkään.
Paljasjalkatuntuman erityisen hyvin säilyttäviä talvikenkiä löytyy esimerkiksi
Leguanon valikoimasta - niissä samanlainen eli yhtä ohut ja joustava pohja kuin kesämalleissa ja myös päällismateriaalit ovat pehmeitä ja joustavia, mutta paremmin lämpöä eristäviä ja kosteudelta suojaavia.
Produkty»Barefoot obuv»Dospelí topánky»Topánky na voľný čas»
Zima
Paljasjalkakengät talveen
Produkty»Barefoot obuv»Detské topánky»
Zima
Paljasjalkakengät talveen lapsille
Kokosimme muutamia vinkkejä, joiden avulla voit nauttia paljasjalkakenkien mukavuudesta myös talvella.
Miten paljasjalkakengillä tarkenee talvella?
Kengille on mahdotonta määritellä pakkasrajaa, johon asti niillä varmuudella tarkenee, koska varpaiden lämpimänä pysyminen on hyvin yksilöllistä ja riippuu paitsi jalkineen pohjan paksuudesta ja vuori- sekä päällismateriaaleista ja käyttöolosuhteista, myös kengän sopivuudesta omaan jalkaan, sukista ja pohjallisista, muusta vaatetuksesta ja kaikkein eniten käyttäjän aktiivisuudesta. Paljasjalkakengillä tarkenemista talvella voi kuitenkin parantaa helposti muutamilla keinoilla.
Valitse jalkaasi sopivat kengät
On tärkeää valita omaan jalkaan sopiva koko, jossa on jalkaterän pituuden lisäksi noin sentti käyntivaraa ja talvikengässä lisäksi ylimääräistä varaa pohjallista ja villasukkaa varten. Lapsen kengässä käynti- ja kasvunvara on hyvä olla vähintään 1,7 cm, jonka lisäksi muutama milli villasukkavaraa (talvikengssä kokonaisvara voi olla jopa reilu 2 cm). Kengän paksu vuori saattaa myös pienentää käytettävissä olevaa tilaa kengässä. Valitse malli, jossa on riittävästi tilaa myös leveydessä ja korkeudessa, jotta kenkä ei purista jalkaa. Jos kenkä on ahdas ja jalka on puristuksissa kengässä, jalkaterän verenkierto heikkenee, mikä heikentää lämpimänä pysymistä eikä kengässä ole myöskään tilaa lämpöä eristävälle ilmalle.
Kiinnitä huomiota myös sukkiin ja pohjallisiin
Hyvä keino vähentää kylmän hohkaamista pohjien läpi on listätä kenkiin lisälämpöä tuovat pohjalliset, esimerkiksi villahuopapohjalliset. Luonnonmateriaalit ovat sekä lämpimiä että hengittäviä.
Myös sukkien valintaan kannattaa kiinnittää huomiota - villaiset/villasekoitesukat suoraan iholla lämmittävät paremmin kuin puuvillaiset tai keinokuituiset sukat, ja lisäksi voi laittaa paksummat villasukat. Kuivilla pakkaskeleillä villasukan voi laittaa myös kengän päälle! Varvassukat vähentävät jalkojen hikoilua eivätkä purista varpaita suppuun, jolloin ne pysyvät paremmin lämpimänä. Myös muu pukeutuminen vaikuttaa jalkojen lämpimänä pysymiseen - kerrospukeutuminen ja merinovilla suoraan iholla toimii talvella sekä lapsilla että aikuisilla.
Produkty»Príslušenstvo»
Stielky
Tärkein: Pysy liikkeessä
Ehkä eniten jalkojen lämpimänä pysymiseen talviulkoilussa vaikuttaa yksilöllinen jalkojen aineenvaihdunta, verenkierto ja lihasten aktiivisuus. Oleellisinta tarkenemisen kannalta on pysyä liikkeessä - paljasjalkakenkä antaa jalan toimia luonnollisesti, jolloin jalkaterien lihakset aktivoituvat liikkuessa, mikä parantaa jalkaterien verenkiertoa ja pitää jalat lämpiminä. Toki myös muun kehon lämpeneminen ja verenkierron aktivoituminen liikkuessa edistää jalkojen lämpimänä pysymistä. Juoksulenkillä tarkenee jopa ohuilla kesälenkkareilla, kunhan vain pysyy liikkeessä. Paikoillaan pakkasessa seistessä kylmyys hohkaa nopeasti ohuiden kengänpohjien läpi.
Pysyykö jalat kuivina?
Monissa talvikäyttöön suunnitelluissa kengissä on vettähylkivä kalvo. Nahka materiaalina hylkii vettä itsessään melko hyvin, ja kenkien säänkestävyyttä voi lisäksi parantaa
suoja-aineilla. Pintanahkaiset (ei-kalvolliset) kengät voi käsitellä nahkarasvalla, ja muille kengille sopii suojasuihke. Vettähylkivä kalvo yleensä huonontaa jalkineen hengittävyyttä jonkin verran ja voi lisätä jakojen hikoilua, joten etenkin pakkasilla kalvottomat kengät saattaa olla parempi vaihtoehto.
Produkty»Príslušenstvo»
Starostlivosť o topánky
onko paljasjalkakengät liukkaat talvella?
Kengänpohjien liukkaus tai pitävyys talvikeleillä on sekin usein yksilöllinen kokemus - samat kengät voivat olla yhden käyttäjän mielestä hyvinkin pitävät ja toisen mielestä älyttömän liukkaat. Pitoon vaikuttaa kengän pohjan kuvioinnin lisäksi erityisesti pohjan materiaali (pehmeä kumi- tai muoviseos, joka ei kovetu pakkasella) ja lisäksi esimerkiksi käyttäjän paino, askellustyyli ja käyttöolosuhteet.
Paljasjalkakengän tasainen, ohuehko pohja parantaa tasapainoa, kun alustasta saadaan tuntoaistimuksia pohjan läpi eikä kengässä ole kantakorkoa, joka pakottaisi jalkaterän ja koko yläpuolella olevan kehon epäluonnolliseen asentoon. Lisäksi paljasjalkakengällä askellus muuttuu (tai sitä voi opetella tietoisesti muuttamaan) sellaiseksi, että kantaisku vähenee, kun tasapohjainen jalkine ohjaa jalkaterää laskeutumaan keskiosalle, mikä myös parantaa tasapainoa. Paljasjalkakengän leveä ja jalanmuotoinen lesti sallii varpaiden levittäytyä, jolloin jalkapohjan tukipinta laajenee, mikä auttaa tasapainon hallinnassa.
Jos kaikesta huolimatta jäätiköllä liukastelu paljasjalkakengillä jännittää, voi etenkin hieman paksupohjaisempien paljasjalkakenkien kanssa käyttää
liukuesteitä.
Produkty»Príslušenstvo»
Protišmykové pomôcky