Mitä ne paljasjalkakengät oikein on?


by Katja M., 24.9.2021
Otsikon kysymykseen pääsee tuoreena paljasjalkakenkäkauppiaana vastaamaan melko usein. Paljasjalkakengät ja suositusten mukaiset lasten kengät ovat kasvattameet suosiotaan viime aikoina, mutta asiaan vihkiytymättömien mielissä sana ”paljasjalkakenkä” herättää helposti mielikuvia ilman sukkia käytettävistä kesäkengistä, Fivefingers-tyyppisistä varvastossuista tai muista marginaalisen hifistelijäporukan suosimista, paljaissa jaloissa käytettävistä tossuista, jotka ovat ihan mukavat jalassa ja kesäkäyttöön sopivat, mutta joiden ulkonäkö ei hivele silmää ja käyttötarkoitus on rajallinen. "Voiko näitä käyttää talvellakin?" ja "Eikö näissä kipeydy selkä, kun ei ole kantakorkoa?" ovat usein kuultuja kysymyksiä.

Harhaanjohtavasta nimestään huolimatta paljasjalkakengän perimmäinen idea ei ole sukattomuus, vaan kyseessä on paljain jaloin kävelyä jäljittelevä,  jalkaystävällinen, jalkaterveyttä edistävä, nykysuositusten mukainen, luonnollista liikkumista edistävä jalkine. Paljasjalkakenkiä löytyy nykyään joka säähän ja käyttötilanteeseen sopivia, ja myös kenkien ulkonäön suhteen on yhä enemmän valinnanvaraa. Onpa myymälässä kuultu jopa "Nämähän näyttää ihan tavallisilta kengiltä!" -huudahduksia. 

Paljasjalkaideologian mukaan kengän ainoa tarkoitus on suojata jalkaa. Paljasjalkakengistä on riisuttu modernin kengän turhat "muodin mukaiset" ominaisuudet, esimerkiksi jalkaterän ja nilkan luonnollista asentoa muuttava kantakorotus, tuntoaistimuksia estävät vaimennukset sekä liikettä ja lihasten aktivoitumista estävät tuet ja paksu/jäykkä pohja, koska kengän halutaan rajoittavan jalan luonnollista toimintaa ja liikettä mahdollisimman vähän. Nykytietämyksen mukaan terve jalka ei tarvitse tukea vaan aktivoimista! Jalkaystävälliset kengät ovat paitsi terveelliset, parhaimmillaan niin mukavat jalassa, että on kuin kenkiä ei olisikaan. 

Pelkkä ohut, joustava ja tasainen pohja ei kuitenkaan vielä tee kengästä paljasjalkakenkää: jalkaystävällisen kengän kaikkein tärkein ominaisuus on jalanmuotoinen, tarpeeksi leveä kärkiosa, jossa varpailla on tilaa levitä eli kenkä ei purista varpaita yhteen, ja isovarvas voi pysyä suorassa linjassa. Ns. tavallisissa kengissä kärki on usein kapeneva, suippo tai symmetrisen pyöreä, jolloin varpaat puristuvat suppuun ja isovarvas kääntyy sisäänpäin, mikä voi pahimmillaan altistaa vaivasenluun syntymiselle. 

Jalkapohja on ainoa kehonosa, joka on jatkuvasti kosketuksissa alustaan, ja jalan asento ja toiminta vaikuttavatkin koko yläpuolella olevan kehon toimintaan kineettisessä ketjussa - jalkaterän liike vaikuttaa esimerkiksi polviin, lonkkaan ja alaselkään. Jalkaterän kautta saatavat tuntoaistimukset vaikuttavat myös tasapainon ylläpitämiseen.



2




Lyhyesti sanottuna paljasjalkakengät mobilisoivat jalkasi ja koko kehosi. Jalkaterässä on 26 luuta, 55 niveltä, 107 nivelsidettä ja 31 lihasta, jotka aktivoituvat paljain jaloin kävellessä. Itseasiassa paljain jaloin kävellessä kaikki kävelyyn osallistuvat lihakset eli puolet kehon 650 lihaksesta ja 200 luusta sekä iso joukko niveliä aktivoituvat. (Lähde: https://www.respecta.fi/fi/ratkaisut/apuvalineet/jalkineet/opas-lasten-jalkineiden-valintaan/jalkaterien-rakenne/ )

Monet ovat kertoneet päässeensä paljasjalkakenkien avulla eroon erilaisista kivuista ja jalka-, polvi- ja selkäongelmista, mutta ne eivät toki ole patenttiratkaisu kaikkeen. Paljasjalkakenkäkin on aina kompromissi paljain jaloin kävelyyn verrattuna, koska kaikki kengät aiheuttavat jonkin verran muutoksia jalan liikemalleissa ja kävelyssä. Hyvien kenkien lisäksi monipuolinen liikkuminen vaihtelevilla alustoilla (mieluiten paljain jaloin) on tärkeä osa jalkaterveyttä. Kannattaa myös muistaa, että kengän ylivoimaisesti tärkein ominaisuus on sopiva koko.